5 populära hästraser

Svenskt halvblod

Det svenska halvblodet är en av de vanligaste raserna som finns i Sverige. De används som allroundhästar och fungerar mycket bra i både dressyr, hoppning, terrängritt och annat. Många av hästarna som finns på ridskolor runt om i landet är av rasen svenskt halvblod. De flesta svenska halvblod är bruna eller fuxar.

Arabiskt fullblod

Det arabiska fullblodet är rasen som antagligen genererat mest pengar i världen historiskt sätt. De kommer, som namnet avslöjar, från arabiska länder och föds upp där fortfarande av sheiker och andra uppfödare som tjänar miljoner på de mest perfekta arabiska fullbloden. I Sverige är det arabiska fullblodet också mycket populärt och används bland annat i stor utsträckning till distansrittstävling då det är en ras som har en mycket stor uthållighet och orkar mycket under lång tid.

Gotlandsruss

Gotlandsrusset är Sveriges egen ponnyras. Dessa små ponnyer går i stort sett alltid under kategorin B-ponny och används till ridning och körning. Många gotlandsruss är väldigt snabba och är därför populära i sporten ponnytrav. Det är inte ovanligt att ett barn som får ett Gotlandsruss som ridhäst och växer ur sin ponny övergår till att köra istället. Gotlandsrusset kommer ifrån Gotland och det lever fortfarande vilda ponnys på Lojsta Hed som är ett populärt turistmål på Gotland. Sveriges enda vildhäst.

Shetlandsponny

Shetlandsponnyn är en liten ponny men med en ofantlig styrka både fysiskt och mentalt. Rasen kommer ifrån Shetlandsöarna och från första början arbetade de i gruvor. Shettisen som den också kallas har en stor spridning världen över och det är många som tycker att de är en perfekt barnponny. Dock är de envisa till sin natur vilket ibland gör att de blir lite för svåra för små barn, de är för självständiga helt enkelt och lär sig snabbt olika sätt att busa till det. Trots detta är de otroligt populära och älskade, säkert för att de är så otroligt söta med sina långa manar och ofta ovanliga färger.

Engelskt fullblod

Alla som någonsin varit på en galoppbana eller sett galopp på TV har sett engelska fullblod. De är ofta bruna eller fuxar och otroligt snabba. Engelska fullblod har avlats fram för att vara heta i temperamentet just för att vara så snabba som möjligt på galoppbanorna. Numera används engelska fullblod även till andra grenar såsom hoppning och dressyr och de korsas även i aveln med halvblod och andra något grövre hästar för att skapa en optimal tävlingshäst.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*