Avdelningsridning

Avdelningsridning kan också kallas för ”att rida i avdelning” i folkmun och på ridskola. Grenen avdelningsridning härstammar från kavalleriets ridning där stora grupper med ridande ekipage skulle förflyttas i trupp inom armén vid anridning i till exempel krig, detta är alltså en uråldrig form av ridning som varit med i många hundra år. Numera används det sällan på det sättet längre utan har gjorts tillgänglig för alla i olika nivåer. Det används ofta som övning på ridskola men också som tävlingsgren för de som tycker det är ett roligt och annorlunda sätt att rida på och tävla.

Avdelningsridning som träning på ridskola

Avdelningsridning kan ibland användas som en vardaglig övning under ridlektioner på ridskola. Övningen kan användas i ridgrupper på olika nivåer och övningens syfte är då att lära ryttarna att kontrollera sina hästar och reglera dess tempo i olika gångarter samt att få respekt och förståelse för när man rider tillsammans. Under övningen rider alla på ett led med ett bestämt avstånd mellan varje ekipage, på ridskolan är detta ofta en hästlängd i avstånd mellan varje ekipage. I det här fallet ropar ridläraren ut vad nästa ridväg är och hästen längst fram tar då täten när ledet till exempel ska göra serpentinbågar över ridbanan, vända snett igenom eller ta andra ridvägar och övergångar mellan olika gångarter. När man rider under den här övningen är det inte tillåtet att bortse från ledet och till exempel lägga in en volt för att öka avståndet.

Övningen är bra både för häst och ryttare som får träna på olika svårigheter; ryttarna får öva på att titta upp och se vart kamraterna är någonstans för att undvika en krock mellan ekipagen. Det är oftast i nybörjargrupper som man ser till denna övning och där den kanske ger mest träning och nytta.

Avdelningsridning som tävling

Avdelningsridning finns också som tävlingsgren även om den är rätt ovanlig. Under tävling rider man i en grupp om sex eller åtta ekipage som då ska rida på led genom övningarna för det speciella tävlingsprogrammet. Med på tävling finns också lagets lagledare som står bredvid banan och ropar ut till det ridande laget vad som förväntas av dem. Är det snett igenom så ropar lagledaren ut detta i god tid samt i vilken gångart som vägen ska ridas så att laget förbereder sig för att utföra rätt övning i rätt tid. När man tävlar så bestäms avståndet mellan de olika ekipagen till 1, 3 eller 4 meter mellan varje häst.

Förutom att man bedöms i hur väl hästen rids, hur väl ridvägarna utförs och varje ryttares sits så bedöms laget också i sin helhet. Detta inkluderar att laget bedöms vad gäller kläder och hästens utrustning, alla bör därför bära samma färg på kavaj, ridbyxor, hjälm och skjorta. Man bedöms också som helhet i hur lätt programmet rids eller om ryttarna är osynkade och måste lägga in många förhållningar och halvhalter. Här syns det om gruppen har tränat och vet vilket tempo som det ska ridas i.

I denna tävlingsgren blir det en helt annan sammanhållning och laganda än när man tävlar individuellt i lag och det är ofta det som gör att utövaren fastnar för sporten, gemenskapen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*