Byxor

Att köpa byxor kan te sig lite knepigt ibland. Det är nämligen ett av de plagg som kan se helt olika ut på olika kroppar. När man investerar i ett par nya byxor är det viktigt att de sitter som en smäck och detta är inte alltid så lätt. Ett byxpar som passar en person och som kanske gör sig otroligt snyggt i en reklamannons, kan ge ett helt annat intryck i verkligheten. Byxor har blivit stylisternas dröm och mardröm på samma gång när de ska göra om en person, eftersom passformen är så individuell. Olika byxor är bättre till vissa kroppsformer för att antingen smalna av, förlänga benen eller se ut att minska benen eller höftomfånget. I den här artikeln presenteras några byxvarianter för den som är på jakt efter den perfekta byxan.

Jeans

Om det tidigare nämnts hur viktig passformen är på byxor, så kan man vara tvungen att vara ännu mer uppmärksam på jeans och hur de sitter. Just jeans kan få en rumpa att bli sexig till max, men de kan också helt förstöra figuren om man väljer fel. Jeans med flare nedtill är perfekt för lite kurvigare personer, eftersom de förlänger benen och fokuset läggs på nedre delen istället. Tighta jeans eller cigarettjeans är typiskt för de nordiska länderna, både för män och kvinnor.
Den senare tiden har även boyfriendjeans och mammajeans hamnat på tapeten, vilka är lite lättare att bära för kvinnokroppar. Jeansen har också blandats med andra byxmodeller, såsom tights eller leggings, som då kallas jeggings. En blandning av finbyxa och jeans kallas treggings, alltså trouser och jeans i ett ord.
Jeansbyxan kom till världen redan 1872, för att arbetarna skulle ha något bekvämt och slitstarkt att jobba i. Det blev sedan en modepryl.

Vardagliga byxor

Till vardags eller till ett vanligt arbete, är det vanligt att bära chinos, främst som man. Dock kan man kalla dem en unisex-byxa. De är vanligtvis gjorda av bomull eller twill och har passpoalfickor, ofta där bak. Ett par chinos är både snygga och bekväma och har fördelen att de passar till nästan alla evenemang. Chinos för kvinnor i glada färger är också mycket trendigt.

Byxor till fest

Kostymbyxan kan ha många olika former; flare, vida eller snäva. Det som kännetecknar dem är att de ofta är svarta eller vita, beige eller av en annan neutral färg, men för tillfället är kostymbyxor i grälla färger inne, gärna tillsammans med en matchande blazer. För män är kostymbyxan en aning begränsad om man jämför med kvinnans, men man hittar numera kostymbyxor med fransar, med nitar eller med broderier. Själva målet är dock att den ska ha en sofistikerad stil och kunna bäras till finare tillfällen, vilket är smart för män som inte alltid är på shoppinghumör och vill köpa ett par byxor till något enstaka tillfälle.

Träningsbyxor

En byxa som numera även används för att gå på stan eller sitta hemma och mysa, är träningsbyxan eller träningstightsen. De har blivit en s.k. loungebyxa och kan lika gärna användas på gymmet som till en promenad. Just tyget har utvecklats så att det andas och suger upp fukt och designen på moderna träningsbyxor har blivit mycket hipp och trendig, så att man även kan ha byxorna till vardags. Adidas, Puma och Nike är bara några exempel på märken som samarbetar med världskända modeskapare. Byxorna lämpar sig för alla kroppar, eftersom passformen formar sig efter varje kurva, alternativt ger ett lösare intryck om man använder joggingbyxan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*