Chinos

Chinos är ett par vardagliga byxor av bomullsblandat tyg som man bär med uppvikta ben eller inte, vilket man föredrar. Det som ofta kännetecknar chinos är passpoalfickorna där bak. En fördel med chinos är att de både är lätta att bära, tack vare det sköna materialet och de har samtidigt en mycket fördelaktig passform, både för män och kvinnor. Chinos har dock varit mer populära hos män men numera bär även kvinnor chinos som ett alternativ till jeans.

Chinos – en fin fritidsbyxa

Om man äger ett par chinos så har man fördelen att kunna bära dem på de flesta tillställningar och även till vardags, då de på många sätt liknar en kostymbyxa eller ett par slacks (en smal kostymbyxa) och har pressveck. Ofta brukar man se chinos i klara färger som röd, blå, grön eller rosa men den vanligaste är khakifärgen, vilket har gjort att den också har kommit att kallas khakibyxa.
Män brukar speciellt uppskatta chinos, eftersom de kan bäras som ett snyggt plagg till en kavaj på kontoret eller till fest. Det har således blivit en allround-byxa.

Historien om chinos

Från början kommer chinos från armén och användes av amerikanska soldater i slutet på 1800-talet när de stred mot Spanien på Kuba och Filippinerna. Klimatet var varmt och fuktigt och för att svalka sig och inte bli så svettiga, bytte man ut det blå ulltyget mot bomullstyget i khaki. Ordet chinos kommer av ordet ”kineser”, vilka var de som sydde plaggen. De kinesiska skräddarna arbetade febrilt med att förse hela den amerikanska armén med byxorna.
Dessa skräddare kom att fortsätta tillverka byxorna åt franska och brittiska trupper som var dem evigt tacksamma, då dessa byxor var betydligt enklare att röra sig i och samtidigt andades. Man lade snart till pressvecken, vilket gjorde att byxorna kom att bli populära även som fritidsklädsel bland soldaterna, då chinos liknade vanliga kostymbyxor.
När militärerna sedan återvände hem från krigen, började byxan spridas till civila som gillade den. och utvecklade den till en långlivad trend. Än idag är chinos ett av de mest populära plaggen och mångas favoritbyxa. Till och med i skoluniformer världen över, används chinos.

Exakt vad är materialet i chinos?

Från början använde man 100% bomull i chinos och det gör man ofta än idag. Men numera kan man även hitta många chinos med bomullsblandning som också har en touch av syntetmaterial. Det ger en glansigare look om man vill bära den som kostymbyxa men blir också många gånger mer hållbar och slitstark än vanliga bomullsbyxor. Syntet kan också värma lite mer, vilket är skönt till vintern.

Formen

Chinos är ofta av rak passform men kan i vissa fall också variera i snävhet. I dagens modeindustri tillverkas chinos också med vida ben eller motveck där fram. Även midjehöjden kan variera avsevärt och för kvinnor tillverkas chinos med både låg och hög midja. Den vanligaste midjehöjden är dock mellanhög midja som sitter på höfterna. Inte sällan köps de också med tillhörande skärp. Som många har konstaterat, får man en snygg passform över rumpan i chinos, tack vare fickorna på bakre delen. De är också praktiska, då man kan utnyttja fickorna till att stoppa ned telefon eller plånbok i dem.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*