Den bästa kosten för en häst

Att göra en foderstat till en häst är någonting som kräver mycket kunskap och erfarenhet. Det är mer komplicerat än att bara ge hästen lite havre och hö och tro att allt blir bra. Man måste ta i beaktande hur mycket hästen tränas, om den går ute hela dagarna eller står inne mycket, om den är i tävlingskondition eller promenadhäst, hur stor den är, tidigare sjukdomar och mycket annat.

Grovfoder

Grovfodret är det foder som hästen äter mest av. En häst som inte tränas behöver endast grovfoder för att klara sig. Denna typ av foder innefattar stråfoder, hö, hösilage och ensilage som är de vanligaste typerna. Vilken av dessa som är bäst beror på hästen samt förvaringsmöjligheterna och även hur stort stall man har då hållbarheten är olika lång.

Hö är torkat gräs som köps i balar och ska förvaras torrt. Hö har relativt lång hållbarhet så länge det inte utsätts för fukt. Har man höbalarna på exempelvis ett höloft där det inte är fuktigt kan det hålla mycket länge. En nackdel med hö är att det just är torrt och kan damma en del vilket är dåligt för hästar som har hosta eller problem med luftvägarna. De ska helst inte få i sig damm alls. Att vattna höet innan utfodring är då en god idé.

Hösilage och ensilage är gräs som förvaras i balar av plast och är bra för hästar som är känsliga för damm. Att de innehåller en viss mängd vatten gör att hållbarheten på en öppnad bal är ganska kort och det är därför ofta uteslutet för mindre stall att ha hösilage eller ensilage för att det helt enkelt inte går rent ekonomiskt att köpa stora balar för att inte hinna använda upp dem, i synnerhet under de varma årstiderna.

Kraftfoder

Hästar som rids och tränas behöver ofta lite mer energi än vad grovfodret kan ge. Det finns en väldigt stor marknad för kraftfoder och det kan vara svårt att veta vilket foder man ska välja.

Havre var länge det kraftfoder som i stort sätt alla hästar som tränades åt. Numera har det dock uppkommit otroligt många fler olika typer av kraftfoder och många innehåller havre på ett eller annat sätt. Havre kan ges hel eller krossad, beroende på hur väl hästen tuggar sin mat. Det är något man måste vara uppmärksam på när man mockar ut boxen. Ser man att det i spillningen finns många hela havrekorn bör hästen få krossad havre istället eftersom näringen annars inte tas upp och hästen får inte den extra energi som den bör få.

Pellets i olika former är även det en populär typ av kraftfoder. Dessa innehåller en blandning av olika saker som havre, korn, vitaminer och mineraler. Här kan man anpassa utifrån hur hårt hästen arbetar, vissa typer har mer havre och således mer energi än andra och det finns även pellets med olika frön och tillskott som hjälper till att hålla magen i trim.

Blötlagd betfor är en typ av kraftfoder som många hästägare ger en gång om dagen för att blanda vitaminer och mineraler i. Eftersom betfor alltid är blött går det lättare att blanda i alla pulver och hästarna äter i stort sett alltid upp eftersom det är sött och gott.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*