Hästar som passar barn

Att köpa en häst till sin son eller dotter är ofta att låta deras högsta drömmar gå i uppfyllelse. Det kan vara svårt att veta vad för typ av häst man ska välja eftersom det finns en otroligt stor variation på hästar och ponnys. I allmänhet är de första råden som ges att ponnyn eller hästen ska vara välutbildad, snäll och hanterbar. Många tränare och ridskolelärare menar att det är bättre att en barnponny är lite för lugn än lite för pigg.

För de små barnen

Det finns två läger av åsikter kring ponnys till små barn, temat kring åsikterna är om man ska köpa en ponny i barnets nuvarande storlek eller en att kunna ”växa in i”. Vissa anser att en ponny i barnets nuvarande storlek gör att de lär sig ridning på rätt sätt redan från början då de kan inverka på ponnyn på rätt sätt medan en för stor ponny gör att de mest ”åker runt”. Andra menar dock att barn växer såpass fort att de växer ur en A- eller B-ponny på bara några år och därför är det bättre med en lite större ponny så att barnet och ponnyn får växa och utvecklas tillsammans. Vad som är bäst är som visat här tvådelat.

För nybörjarna

Barn, oavsett ålder och längd, som är nybörjare rekommenderas alltid att ha en äldre ponny eller häst, en så kallad läromästare. En äldre häst är ofta billigare än en yngre och nybörjare har inte så höga krav på kapacitet på tävlingsbanorna så det brukar räcka med en tålmodig äldre häst.

Utöver denna rekommendation är det också vanligt att barn som vill ha egen ponny går några terminer på ridskola först för att få lära sig grunderna på nybörjarvana och lugna ponnys där de kan få den hjälp de behöver.

För barn med tävlingsambitioner

Ett barn som redan kan rida och kanske gått på ridskola i några år kan ha skapat sig ett intresse för att tävla. Vill man upp i de högre klasserna på ponny är det ofta en dyrare häst som krävs. Det finns tävlingsponnyer som gått med upp till tio olika ryttare under sina aktiva år för att den sålts till nya barn när den förra ryttaren blivit för stor. En sån ponny står oftast högt upp på resultatlistorna och priset blir därav dyrare.

En billigare ponny som inte tävlats så mycket behöver för den delen inte helt förkastas. Det beror helt enkelt på vilka mål man som familj och tränare sätter upp och vad som är viktigast. Men det går inte att sticka under stol med att det ofta är bekanta namn på ponnyer som tävlar SM och EM. I synnerhet mindre ponnys har en tendens att byta familj relativt ofta.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*