Hundar som husdjur

Att skaffa en hund är oftast en mycket stor händelse som alla i familjen ser fram emot. Hundar är mycket trevliga husdjur som älskar att vara nära sin flock (familjen) och få vara en del av familjens vardag. Det finns dock mycket saker som man behöver tänka på och planera innan man tar hem sin hund och i denna text får du lära dig mer om hur du kan förbereda dig för ditt nya husdjur.

Vilken hund ska man välja?

Det absolut svåraste valet är troligtvis vilken typ av hund som man ska köpa. De allra flesta människor gör misstaget att enbart gå efter de hundraser som de tycker är vackra eller söta till utseendet, medan hundens temperament och lynne bör ha en betydligt större påverkan.

Den hund som följer med dig hem bör vara en hund som passar bra ihop med din livsstil. Gillar du att vara ute på äventyr och befinna dig i skog och mark, slappar du hellre på soffan eller är du intresserad av att träna agility? Alla hundraser har sina specifika egenskaper och för att hunden ska må bra är det viktigt att den stimuleras på rätt sätt.

Vilken typ av temperament som hunden har är därför mycket viktigt. Naturligtvis behöver alla hundar få frisk luft och motion, men större eller mer energiska hundraser kräver oftast betydligt mer. En timmes promenad om dagen är sällan tillräckligt, inte ens om du går en snabb-kissning på morgon och kväll. För att hunden ska må bra gäller det att musklerna får arbeta och att sinnet och intellektet får sin stimulans.

Välkommen valp!

Du har nu hittat en hundras som passar och det är dags att köpa hund. Innan du skriver på några papper eller betalar för hunden är det viktigt att du är säker på att allt är i sin ordning och att säljaren är seriös. Valpen ska komma från ett hem där den har blivit väl omhändertagen, fått spendera den första tiden med sin moder, vara frisk, vaccinerad, registrerad i SKK och chippad. All information ska det finnas papper på, som du får se och får med vid ditt köp.

Man behöver inte ha sitt eget hem hundanpassat när hunden kliver innanför dörren. Sådant går mycket bra att fixa under resans gång. Det kan dock vara bra att man har ett halsband och koppel redo och att det finns en mat- och en vattenskål redo för valpen. Hör dig för med uppfödaren vilken typ av mat som hunden ätit innan och börja alltid med samma typ av foder. Vill du inte att hunden sover i soffan eller i sängen är det viktigt att från en tidig ålder ge valpen en egen säng där den kan känna värme och trygghet. Många uppfödare brukar skänka med en av valpens favoritsaker eller en filt som luktar som mamma och eventuella syskon. Denna leksak eller filt kan du med fördel placera vid hundens sovplats, så att det inte känns så ensamt tills valpen har vant sig med sina nya ägare och familjemedlemmar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*