Islandshästen

Hästar finns det gott om och de finns i flera olika raser, färger, storlekar och länder. En häst som är väldigt vacker är islandshästen och det är även många som åker utomlands till länder som till exempel Island – enbart för att rida på islandshästar. Kanske är även du sugen på att åka utomlands och rida på islandshästar? Eller så kanske du bara är en hästmänniska som vill lära dig ännu mer om just islandshästar, eller så gör du ett skolarbete där du behöver information och fakta om islandshästar? Det spelar ingen som helst roll, här kommer du i alla fall hitta en hel del bra och nyttig information om islandshästen som förmodligen kommer till nytta.

Inledning

Islandshästen är en kallblodshäst med ca 125-145 cm i mankhöjd samt att den finns i alla möjliga olika färger så som vit, svart, brun osv.
Detta är även en väldigt populär hästras främst i Norden, då Island ligger i Norden och det är många människor i Skandinavien som brukar samt föredrar att resa till Island främst för deras islandshästar. I Sverige så är islandshästen den tredje mest populära hästrasen och i Sverige används islandshästen mest till tävlingar, fritidsridning samt turridning. Det händer även att hästen används som en vanligt träningshäst inför olika slags tävlingar eller liknande.

Vad kännetecknar en islandshäst?

Islandshästen är en mycket tålig hästras och den härstammar från Island precis som namnet beskriver. Det kanske inte alltid är det lättaste att känna igen en islandshäst om man inte har kunskaper inom just hästar, men det som då kännetecknar islandshästen är att det är en kraftfull häst som är van vid väder och vind och de tål även detta väldigt bra. Ibland hålls hästarna i ett ganska vilt tillstånd på gårdar där de lever i stora flockar där de själva får söka efter föda samt skydda sig när det är dåligt väder. Dessa hästar är även väldigt kända för sina extra gångarter som de har som kallas tölt och passgång. Det är inte heller speciellt ofta som islandshästen växer över den tillåtna gränsen för ponny som är 148 cm, ändå kallas rasen för häst och inte ponny.

Renrasig häst

Islandshästen finns allra mest på Island och där omgivs den utav kärlek och respekt eftersom hästarna funnits på ön i väldigt många år, över 1200 år. Om en islandshäst lämnar Island så får den heller aldrig återvända eftersom det då finns en stor risk för att den har fått sjukdomar eftersom den förmodligen blandats med andra raser i andra länder. Hästarna brukar inte heller vara vaccinerade när de bor på Island eftersom att de är väldigt avskiljda från sjukdomar som ofta förekommer i andra länder. Detta på grund av att Island faktiskt är en ö och den ligget väldigt långt ifrån andra länder och öar och då blir det svårare att blanda sig med andra. På grund av detta så är även islandshästen en utav de mest renrasiga hästarna i hela världen och de har även varit fria från blandning utav andra hästar i mer än 800 år.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*