Jeans

Alla människor har ett visst förhållande till jeans. Det finns nog inte många personer som inte har åtminstone ett par jeans i sin garderob.

Jeansens historia

1872 blev en vändpunkt för modebranschen. I en tid då alla såg sofistikerade ut och utställda kjolar och korsetter prydde kvinnorna, så växte en trend sig allt starkare i San Fransisco i USA. Det är nämligen jeansens hemstad och det första märket att börja tillverka jeans hette Levi Strauss. Men tanken med jeans var på den tiden en helt annan än vad det har kommit att bli.
Levi Strauss ville göra en slitstark och bekväm arbetarbyxa som jobbarna kunde ha på sig när de grävde, snickrade eller byggde. Men direkt blev de även cowboysens och guldgrävarnas favorit. Nitarna var egentligen Levi´s skräddare Jacob Davis idé, men eftersom han saknade pengar för att finansiera patentet, hjälpte Strauss till. Strauss startade snart företaget Levi Strauss i San Fransisco och drygt 60 år senare, blev jeansbyxan början till världens största trend. Från början var byxan brun men snart skulle även blå rådenim komma att prägla folket.
På 1940-talet strax efter andra världskriget, började man producera herrstorlekar till massorna i Europa och 10 år senare fick även damjeansen plats i fabrikerna.

Kända jeanstillverkare

Den första jeanstillverkaren var Levis men sedan har det bildats nya företag som Acne, Nudie, Cheap Monday och Crocker, Wrangler, Lee och G-Star. De senaste 20-25 åren har svenska jeans blivit uppmärksammade i hela världen. Man erbjuder nämligen billiga jeans med en cool design, och med andra ord kan man faktiskt säga att svenska jeans har blivit jeansbranschens Ryanair. Skandinaviska jeans är av lågpris, men har ändå en bra kvalitet och en stil som behagar. De har blivit en stark konkurrent till de dyra märkena som Diesel, Replay eller D-Squared.

Jeans – modevärldens största miljöbov

Trots att nästan alla älskar jeans, så är de världens mest miljöfarliga klädesplagg. Detta beror dels på att de tillverkas av bomull och bomullsodlingarna är fruktansvärt miljöfarliga, och dels på de gifter som sprids och förstör hälsan på fabriksarbetarna i fabrikerna, när jeansen utsätts för alla möjliga effekter för att se slitna ut, för att färgas eller för att stentvättas. Det krävs oerhört mycket energi för att maskinerna som utför slitningarna ska fungera och färgämnen och kemikalier kan till och med döda folket i omgivningarna på sikt.
Vattnet förgiftas och händerna som tar i jeansen fräts sönder. Det har diskuterats mycket hur man ska göra jeansen mer miljövänliga och en möjlighet är att odla bomull med andra grödor eller använda sig av annat bevattningssystem. Man kan också odla färgad bomull på ekologisk väg. Dock är det mycket kvar att lära innan ett par jeans kan kalla sig miljövänliga, trots att man numera kan köpa ekologisk bomull i jeans i flera stora klädkedjor.

Kolla upp jeansen som köps

Man ska vara uppmärksam på gifterna i jeansen när man köper dem. Det är inte alltid som de billiga kedjorna är värst. H&M har faktiskt bra jeans ur miljösynpunkt om man exempelvis jämför med lite dyrare märken som Diesel.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*