Kattens plats i familjen

Det är mycket man måste tänka på innan man bestämmer sig för att skaffa en katt. Trots att katter är relativt självgående djur är det viktigt att man är säker på att man har den tid, ekonomi och kärlek som katten behöver för att må bra. I denna text får du lära dig mer om katter och vad man behöver tänka på innan ett eventuellt köp.

En kattunge får enligt lag inte säljas förrän den är minst 12 veckor gammal. Det är mycket lätt att man förälskar sig i en någon vecka gammal kattunge, med rosa nos och lena tassar. Att välja katt på ett seriöst sätt kräver dock att man har lite is i magen, eftersom det tyvärr finns många oseriösa uppfödare och försäljare av katter. Det absolut bästa är om du har möjlighet att träffa kattmamman och se dig för hur denna katt beter sig. Kattmamman bör vara nyfiken och social för att förhindra ärftliga psykiska sjukdomar. Naturligtvis är det ännu bättre om du även får en chans att träffa eller höra om kattpappan, så att du kan ta ett betydligt bättre beslut för din framtida familjemedlem.

En annan viktigt sak att fundera över är om man ska välja en innekatt eller en utekatt. En katt som alltid vistas inomhus behöver ändå få utlopp för sin rovdjursinstinkt och behöver således aktiveras och få frisk luft precis på samma sätt som en utekatt. Katten ska ha möjlighet att kunna titta ut när den önskar och dessutom bör ett flertal klösbrädor finnas tillgängliga i hemmet. Dessa djur är otroligt trevliga som sällskapsdjur och passar bra in hos både barnfamiljer och ensamboende.

Förbered ditt hem för den nya katten genom att placera ut en kattlåda för katten att utföra sina behov i, en mysig varm plats att vila på och några roliga leksaker att underhålla sig med. Naturligtvis bör du ha koll på vilken typ av foder som katten tidigare har ätit hos uppfödaren, så att du vet vilken typ av mat som katten är van vid. Ett snabbt byte av foder kan göra så att katten matvägrar eller känner smärta och obehag av den nya kosten. Vill du efter en tid övergå till annan mat kan du alltid rådfråga en veterinär om hjälp.

Precis som de allra flesta husdjur så behöver katten ibland besöka veterinären. Om katten inte har någon sjukdom eller har skadat sig är det vanligtvis för att det är dags för vaccination eller avmaskning. Att ha ekonomi för en katt betyder alltså inte enbart att man har råd att köpa själva katten, det är den minsta utgiften som du kommer göra under din tid som kattägare. För att katten ska må bra och ha hälsan i behåll är det andra aspekter som mat, vård av päls och klor, veterinärbesök och försäkringar som är det mest kostsamma. Var du väljer att försäkra din katt är upp till varje individ att bestämma, men använd dig av en försäkring som täcker de mest vanliga skadorna eller sjukdomar som är förknippade med rasen. Ett veterinärbesök kan bli fruktansvärt dyrt om katten inte är försäkrad.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*