Köpa din första häst? Tänk på detta

Det finns många saker att tänka på när det är dags att skaffa häst. En häst är oftast ett mycket stort inköp och en kamrat som man ska leva tillsammans med länge. Det allra första man bör tänka på är vad man vill ha hästen till. Ska hästen enbart användas som sällskaps- och allroundhäst eller planerar man att delta i olika tävlingar?

När man har gjort klart för sig varför man vill ha en häst, är det dags att börja leta och provrida. Kom ihåg att alltid provrida ett flertal hästar och träffa gärna samma häst flera gånger om. På detta sätt har du möjlighet att lära känna hästen bättre, men kan också upptäcka eventuella olater eller skador som tidigare var dolda eller inte uppmärksammades. Att köpa häst är en mycket stor händelse och det är lätt att man förälskar sig för snabbt.

Punkt nummer två att se till är hur gammal hästen är och hur mycket tidigare erfarenhet du som ryttare har. En ung häst har inte speciellt mycket erfarenhet ännu och är du en ovan ryttare kan detta orsaka mer problem än lärdom. Det är viktigt att man kan utvecklas tillsammans med sin häst och för att kunna göra detta krävs det att man väljer en häst som passar den nivå man befinner sig i för tillfället. Äldre hästar, också kallade läromästare, är hästar som blivit ridna hela sitt liv, är lugna till temperamentet och har mycket tålamod. Dessa hästar är utmärkta för nybörjaren och man har möjlighet att lära mycket från sin häst.

När du åker och tittar på olika hästar, är det bra om du kan ha med dig en annan hästkunnig person. Det spelar ingen roll om du har mycket kunskap och erfarenhet sedan tidigare, utan fyra ögon är alltid bättre än två. På detta sätt är det betydligt enklare att upptäcka eventuella fel på hästen, fel som i slutändan kan orsaka stor skada. Tyvärr finns det ännu många oseriösa säljare på marknaden, som tar till många fula knep för att dölja skador eller sjukdomar hos de hästar som ska säljas. Om du inte känner någon i din närheten, brukar det gå bra att fråga en ridinstruktör.

Vart köper man sin häst?

Det finns olika sätt att köpa in sin häst på. Det allra vanligaste är att man vänder sig till olika annonser på internet, men man kan också vända sig direkt till ett stuteri. Det val man gör brukar oftast bero på vad man ska ha hästen till och hur viktigt det är med tidigare stamtavla m.m.

Utöver ovannämnda alternativ så kan man även köpa hästar från ridskolor. Ibland passar inte hästen längre för en ridskoleverksamhet och i dessa fall brukar hästen säljas vidare till en privatperson. Det behöver inte betyda att hästen på något sätt är sjuk eller sämre än andra ridskolehästar, utan miljön på en ridskola är ofta högljudd och tempot snabbt. Vissa hästar trivs därför bättre med ett lite mindre stall och enbart en ägare som rider och sköter om, hela dagarna, varje dag.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*