Köpa hund från kennel

Om du går i tankar på att skaffa hund ska man alltid köpa den från en riktig uppfödare, dvs en kennel. Den som kan använda sig av begreppet kennel är uppfödare som är medlemmar i SKK, Svenska Kennelklubben och som betalar avgift till dem för att få vara med. Det innebär att de också måste följa de regler som finns kring hunduppfödning.

Att vända sig till en erfaren uppfödare är mycket tryggt, speciellt om du är nybörjare på hundar själv. Besök kennlar, hälsa på hundarna, ta reda på vilken ras du vill ha och fråga uppfödarna om allt du funderar på. Inga frågor är dumma! Uppfödaren vill givetvis att en köpare ska känna till allt viktigt innan den får köpa en valp, så att hunden får det bra i sitt nya hem.

Man ska vara försiktig med valpannonser på Blocket eller andra säljsidor på nätet. Seriösa uppfödare annonserar kanske där också, men annars via SKK, via hundutställningar eller i tidningar. Om de annonserar på tex Blocket anger de givetvis alltid sitt kennelnamn så att du enkelt kan leta reda på deras hemsidor och läsa mer. En annons du hittar på nätet utan den typen av kontaktuppgifter ska du inte lita på. Tyvärr sätts ibland annonser ut på stulna hundvalpar och sådant vill du inte bli inblandad i!

När du köper en hund av uppfödare får du en stamtavla på din valp, den ska ha besökt veterinär och blivit kontrollerad så att det inte finns några synliga problem med dess hälsa. Valpen har blivit vaccinerad och kontrollerad på olika sätt. De flesta uppfödare har en ”ny valp-garanti” som innebär att du kan lämna tillbaka valpen inom en viss tid om det inte fungerar i det nya hemmet eller om det är något fel på den som inte kan lastas den nya ägaren. Se alltid till att ha en bra relation till uppfödaren då denne kan hjälpa till om det uppstår frågor, vilket det gärna gör i början.

När du börjar söka efter olika kennlar innan du ens bestämt dig för vilken hundras du önskar, kan du söka på nätet om det finns omdömen om olika kennlar. Du kan även besöka hundutställningar och prata både med uppfödare och med andra utställare som kan ge dig tips på bra uppfödare de själva varit i kontakt med. Ryktet är oerhört viktigt för en uppfödare, annars vill ingen köpa deras valpar. Det är ett mycket gott råd att höra hur andra köpare upplevt kontakten med en specifik säljare.

Att besöka kenneln och se hur hundarna lever där är givetvis också viktigt. Gör aldrig upp en affär bara via telefon eller nätet. Ta dig tid att besöka kenneln och se den valp du funderar på att köpa. Gå inte bara gå på en bild i en annons. Även om valpen ser jättefin ut på bild kan den ha ett tillbakadraget eller nervöst beteende. Får du veta det, kanske du väljer en annan valp och kanske t.o.m hos en annan uppfödare.

Många kennlar har funnits i väldigt många år och har en lång tradition och erfarenhet och det kan vara idé att kontakta en sådan första gången du ska köpa hund.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*