Kostymbyxor

Kostymbyxan har blivit unisex och i skrivandets stund är en damkostym ett av de trendigaste plaggen man kan bära. Svart, vit eller i en klar rosa; alla färger lämpar sig till kontoret, till festen eller till en vanlig dag. Kostymbyxan började resan på den engelska landsbygden under 1600-talet för att få folk att känna sig snyggare på sin fritid. Sedan spred den sig till städerna. Det viktigaste med en kostymbyxa, är hur den sitter i midjan.

Kostymbyxor för män

Man ska inte sticka under stol med att kostymbyxor främst riktar sig till män sedan lång tid tillbaka, även om också kvinnornas kostymer har utvecklats och har större variation i utbudet än vad männens har. Dock ser man att även männens kostymer börjar att bli modernare med större urval och coolare design. De vanliga byxorna med veck där fram, var moderna på 40-talet men har idag kommit tillbaka. Den svarta eller marinblå byxan kan lätt ersättas med linnekostymen i ljust rosa eller kostymbyxan med dragsko i midjan. Man har även lyckats tänja på gränserna när det gäller männens plagg i form av former och material, vilket både känns kul och uppfriskande. Vad sägs till exempel om en denimkostymbyxa eller en kostymbyxa i Capri-version? I skrivandets stund är nämligen culotte-byxan ett hett ämne på många läppar, trots att de inte uppskattas av alla.

Culotte som kostymbyxa

En culotte-byxa, tänker man kanske. ”Var har man hört det?”
Jo, för dem som inte riktigt vet, ska begreppet utredas, eftersom denna byxa nu förekommer i kostymer. En culotte är en kort byxa som slutar strax ovanför anklarna, främst i vid modell. En snäv modell brukar kallas slacks eller cigarettbyxa och en ännu kortare kallas Capri-byxa. Slacks liknar till stor del chinos, men kan även förekomma som kostymbyxa med en bomullskavaj som en casual look.
Nuförtiden är dessa byxor otroligt populära till båda könen och de kan bäras med en snygg och dubbelknäppt kavaj för att vara riktigt trendiga eller med en snygg blus, t-shirt eller tröja.

Kostymbyxa för kvinnor

Utsvängda ben, vida palazzo-stilen med motveck eller slacks-modellen med en vardaglig kavaj. Ja, kvinnorna har, sedan Yves Saint Laurents lansering av smoking-kostymen för kvinnor på 70-talet, tagit över männens basgarderob och satt kostymen på sin egen lista över outfits att inhandla. Och det kan man tacka för, eftersom kostymen numera kan användas till alla tillfällen.
Den enda stora skillnaden mellan en kostymbyxa för män och en byxa för kvinnor, är gylfens knäppning. En kvinna har gylfens knäppning till vänster medans en man har den till höger. Samma sak gäller skjortknäppningar.
Anledningen var att man började separera könen i kyrkorna; kvinnorna till vänster och männen till höger, som var närmast Gud. För att kyla sig när man exempelvis ammade eller för att männen inte skulle kunna kika in genom knäppningen på blusen, så satte man öppningen åt motsatt håll. Smart, men var det effektivt? Hur som helst, detta har präglat kläderna.

Material i en kostymbyxa

Det ursprungliga materialet i en kostymbyxa eller en hel kostym, är vanligtvis ull, ofta blandat med polyester för att falla snyggare och göra tyget mer slitstarkt. Idag kommer dock kostymer i alla material. På sommaren är linne ett självklart val men även bomull eller viskos för en skön känsla. Sammetskostymer och manchesterkostymer var länge utdöda men har fått en välplacerad plats i garderoben igen. Så damma av den gamla manchesterbyxan igen och använd den som kostymbyxa.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*