Leggings

Idag är leggings en så pass varierande byxmodell att det är svårt att få fram en specifik bild om man hör ordet. Förr kanske många tänkte på en typ av strumpbyxor utan fötter som man kallade för leggings och det är också den ursprungliga stilen som användes som värmare under kjolar eller byxor. Man kan säga att det blev en modern variant av långkalsonger. Numera har begreppet leggings växt sig större och materialen och designen kan variera enormt. Dock har de alla en gemensam nämnare; de är mycket snäva och fotlösa.

Historia om leggings

Till skillnad från många andra byxors ursprung, så härstammar leggings från indianernas klädsel som då var i garvat skinn. Leggings blev dock inte populära förrän på 60-talet när man efterfrågade en längre variant av Capri-byxan.
På 80-talet kom tightsen in i bilden som då bara var avsedda för aerobics och träning. Men strax märkte man att byxorna blev populära för vardaglig klädsel och då började man designa leggings som en ny byxmodell, ofta med lite tjockare tyg till vintern. Med tiden började även mönster, material och knäppning komma att utvecklas och varieras och idag har vi mängder av leggings- modeller som köps av både kvinnor och män.

Knäppningarna på leggings

Det som skiljer de många leggingsmodellerna åt, förutom materialet, är hur de sitter i midjan. De vanligaste har bara enkel dragsko eller elastik i midjan, vilket gör dem enkla att dra på sig och bekväma att röra sig i. Det går då att jämföra dem med tightsen som enbart har elastisk stängning utan någon dragkedja eller knäppning.
Men allteftersom modet utvecklade sig och mixen av plagg blev större, ser man nu andra varianter av stängningar och knäppningar. Inte sällan saknar leggings en fly, d.v.s. en gylf fram där knäppningen döljs av en fåll. Hos varianten treggings är det dock mer förekommande. Annars kan man ha ett osynligt blixtlås i sidan som man enkelt drar upp. Denna sort brukar förekomma när materialet i byxan inte är lika elastiskt som på vanliga leggings och riskerar att halka ned en aning om man inte inför någon gylf eller knäppning alls.

Det kan ibland vara krångligt att definiera vad ett par leggings faktiskt är. Ibland tycker man att man ser ett par vanliga slacks på en hemsida, och återförsäljaren har då valt att kalla det leggings. Begreppet har alltså blivit så brett genom årens lopp att många inte riktigt vet vad leggings egentligen är längre.

Leggings, jeggings och treggings

Nej, dessa tre ord handlar inte om stavfel, utan om tre byxmodeller som alla involverar leggings. De sistnämnda i rubriken, jeggings och treggings är två blandningar av leggings och jeans eller byxor (trousers på engelska) Om man sätter ihop de orden och byxorna, så blir det jeggings, d.v.s. leggings i jeanstyg med nitar och leggings i byxmodell, ungefär som en supersnäv byxa som kan misstas för en legging. Materialet i en tregging kan vara lite vadsomhelst, men vanligtvis är de av bomull eller lycra, ibland mixat med polyester eller med en stor mängd elastan så att man kan röra sig i dem.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*