Löpning

För den som verkligen vill satsa på att må bra, fysiskt och psykiskt, så är löpträning ett av de allra bästa alternativen. Det händer mycket med kroppen när man springer; man får upp konditionen då detta är en klassisk lung- och hjärtträning, man bygger upp starka muskler i framförallt ben och mage och man får en rusch av endorfiner som stimulerar hjärnan och humöret. Som en extra bonus så är detta också ett fantastiskt sätt att gå ner i vikt på och människor som springer upplever ofta att de sover bättre och har en allmänt bättre energi i vardagslivet.

Är man nybörjare så finns det en hel del saker man bör beakta när man skall börja springa. För det första bör man investera i ett bra par löpskor och för att få den bästa möjliga modellen är det bra att gå till en etablerad sportaffär där man kan göra ett löp-test. Detta innebär att man springer på ett löpband medan en kamera filmar ens steg, liksom att man står på en slags plastlåda eller digital matta där fotavtrycket mäts.

Med hjälp av dessa metoder kan man se hur man står och springer, om det till exempel finns en viss lutning i stegen eller om man lägger det mesta av sin vikt på hälen eller framfötterna, och hur foten i sig är formad. Baserat på resultaten får man sedan ett antal lämpliga skor rekommenderade som man kan testa i butiken. Snåla absolut inte på detta då fel slags skor kan leda till allvarliga problem med hälsena, skenben och rygg till exempel.

Ett vanligt nybörjarmisstag är att man börjar med att springa för fort. Gör man det så blir man snabbt trött och orkar knappast en kilometer. I stället bör man föra en löp-dagbok där man ger sig själv olika mål för varje gång. Man kan exempelvis börja med att sätta en halvtimme som sitt tidsmål och under denna tid gå i två minuter, springa långsamt i en, sedan gå i två minuter till och så vidare. Nästa gång kan man gå i en och en halv minut och sedan springa i en och en halv och sakta men säkert bygger man upp tiden man springer på. Ta det lugnt och bli aldrig för andfådd – det får ta den tid det tar.

Gör man detta ungefär tre gånger i veckan med en vilodag mellan varje pass kommer man snabbt upp i kondition. Om man dessutom lägger på lite intervallträning på slutet av ett pass i veckan kommer man få ännu snabbare resultat.

Många nybörjarlöpare tycker att det är svårt att motivera sig att fortsätta med löpningen och här kommer teknikens under in. Har man en smartphone finns det ett antal appar som kan hjälpa en hålla löpningen igång genom att sätta mål och ge medaljer, en rolig storyline som man lyssnar på i högtalarna liksom ens favoritmusik. Snart är man i full gång och det blir svårt att sluta!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*