Nordsvenskar

Den nordsvenska hästen, även kort och gott kallat nordsvensk är en hästras inom gruppen Kallblod. Det innebär att den är relativt grov och har avlats på för att vara en brukshäst. Rasen är indelad i två olika grupper då den har avlats på två olika håll, en grövre och en ädlare. Hästarna oavsett gruppering är ca 145-162 cm i mankhöjd och oftast bruna eller mörkbruna även om andra färger kan förekomma. De är starka och pålitliga och har ett temperament som gör dem till bra nybörjarhästar. De används även inom olika former av terapi och sjukgymnastridning.

Nordsvensk brukshäst

Den grövre varianten av den nordsvenska hästen är nordsvensk brukshäst. Denna avlades främst fram för att arbeta i jordbruk och gå på åkrar. Numera används det främst maskiner vid större jordbruk och nordsvensken blir mer och mer en ridhäst. Företag som sysslar med turridningar och liknande har ofta nordsvensken som preferens då de är starka, kan ta många olika typer av ryttare samt att de är en väldigt frisk ras som inte skadas så lätt. Nordsvenskarna har också ett mycket stabilt temperament. Det finns de som tävlar i grenarna hoppning och dressyr med sina nordsvenskar men de brukar ha svårt att mäta sig med halvbloden och varmbloden i de högre klasserna på grund av sin kompakta kroppsbyggnad.

Nordsvensk travare

Den nordsvenska travaren, även refererad till som kallblodstravare, är en något ädlare variant av den Nordsvenska brukshästen. Denna typ av rasen avlades fram genom att använda ädlare hästar av rasen samt blanda med den norska brukshästen. Detta har gjort att många av de skandinaviska kallblodsraserna har snarlika utseenden och inte är så lätta att skilja åt. Den nordsvenska travaren har egna klasser där de tävlar på travbanorna eftersom de trots sin ädlare kroppsbyggnad än brukshästtypen inte kan mäta sig i snabbhet med varmbloden som annars regerar travbanorna.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*