Rida islandshäst

Islandshästen är en mytomspunnen hästras. Redan under 800-talet efter Kristus började ön som idag kallas för Island att koloniseras av människor från olika länder i norra Europa. De flesta kom från Norge men också en hel del andra skandinaver och engelsmän hittade hit och med de nyinflyttade följde bland annat hästar med.

De olika hästar som kom till ön släpptes lösa tillsammans, oavsett ras, varpå dessa blandades på ett naturligt sätt. Detta skapade islandshästen. Att leva på denna ö med hårt klimat och karg natur ledde till en hästart som är stark, tålig och smidig – och med en låg mankhöjd.

Resultatet av de olika hästrasernas avkommor fann människorna givande varför man fortsatte att avla på rasen. För att undvika att ytterligare nya hästar och hästraser skulle blanda sig i ekvationen fick en häst som lämnade ön aldrig återvända och så är det än idag. Hästar födda i andra länder får inte heller importeras till ön.

Islandshästen kom att bli ett utmärkt transportmedel men den blev inte bara en vän i arbetslivet utan kom också att ses som en symbol för fruktsamhet och man sätter än idag mycket stort värde på rasen. I de isländska sagorna spelar islandshästen en viktig roll i vikingarnas stridståg; en bra häst hade högt värde och en ryttare kunde begravas i en hjältegrav invid sin häst.

Islandshästen är mycket häst i en liten kropp. En häst som kan bära stora vikter och som kan bjuda på två gångarter som många andra hästar inte besitter – tölt och passgång. Dock bör nämnas att inte alla islandshästar besitter alla fem gångarter, vissa har bara tre eller fyra.

Det är egentligen inte så mycket som skiljer om man rider islandshäst eller en annan ras men många finner tölten väldigt bekväm. Dessutom så anses denna hästras vara trygg och vänlig och lätt att rida. Dock så är det inte helt enkelt att rida tölt, det är inte alla hästar som faller in i den gångarten naturligt och vissa, som redan nämnts, besitter inte ens denna gångart. Precis som andra hästraser så behöver också denna häst en tydlig ledare/ryttare och är man inte det så kan även den stabilaste islandshäst bli tjurskallig och gå sin egen väg.

På Island, hästens hemmaland, så fokuserar man mycket på att denna ras skall ha framåtanda. Hästen ska ha god aktion och takt samt bra tempo.

För att rida islandshästen så behövs flera sadlar och träns och de ser inte riktigt ut som utrustningen till andra hästraser, till exempel så kan en sadel utformas för att läggas längre bak än normalt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*