Rida på ridskola

Första gången på en ridskola

För många är den första gången på ridskolan en spännande men nervös upplevelse. Det är självklart individuellt hur varje ridskola lägger upp sina lektioner men oftast kan det se ut som så att det första som händer är att man träffar sin ridlärare och några som hjälper till att göra i ordning hästarna. Man tilldelas en ponny eller en häst och får hjälpa till att rykta, sadla och tränsa den. Därefter går man in på ridbanan eller i ridhuset, sitter upp, fixar stigbyglar och spänner sadelgjorden och påbörjar sin första lektion. Ett minne för livet tycker många som börjat rida, man minns sin första gång.

Teorilektioner

På ridskola får man inte bara lära sig att rida, man får lära sig i stort sätt allting som ingår i hästskötsel och kringarbetet med att ha en häst. På teorilektioner brukar man börja med att lära sig vilka ryktborstar som används till vad och hur man ska rykta en häst på rätt sätt. Därefter brukar man lära sig att ta på hästen sadel och träns och hur man säkert ska leda den bredvid sig. Säkerhetsaspekten är prioriterad och det mesta handlar om hur man gör saker så att man själv eller hästen inte ska bli skadade. Utöver skötsel lär man sig om vad hästars olika färger heter, hur man tar hand om utrustningen, hur man mockar och sköter stallet, vad hästar äter och liknande.

Att bli skötare

De flesta ridskolor erbjuder eleverna att bli skötare till en ponny eller häst. Då får man välja eller bli tilldelad en häst som man tar hand om ett visst antal dagar i veckan. Det kan vara två stycken som delar på en häst, eller fler. Som skötare ryktar man hästen, sköter om utrustningen och kan även få hjälpa till med annat såsom att mocka eller ta ut den i hagen. Många ridskolor anordnar skötarridningar där skötarna rider sina hästar gratis som tack för hjälpen.

Klubbtävlingar

En av de mest spännande aktiviteterna som händer på en ridskola är när det anordnas klubbtävlingar. Det brukar finnas tävlingar i både hoppning och dressyr och ibland även andra former såsom terränghoppning eller stilbedömning. Man brukar tävla med sin favorithäst och det finns klasser på olika nivåer och det mest eftertraktade priset brukar vara klubbpokalen man får om man vinner klubbmästerskapet.

Sammanhållning och vänskap

Tiden på ridskolan brukar leda till att man får många goda vänner som delar ens intresse. Det är inte ovanligt att ridskolor har en otroligt fin klubbanda och sammanhållning och är således ett ypperligt sätt för ungdomar att växa upp på.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*