Shetlandsponny

Shetlandsponny är en populär hästras för många barnfamiljer, mycket tack vare dess storlek. Det är nämligen världens minsta hästras och en shetlandsponny blir i regel inte högre än 107 cm. Som man hör på namnet kommer rasen från Shetlandsöarna som ligger utanför den skotska kusten och tillhör Skottland.

Kortfattad historia

Man vet inte exakt varför shetlandsponny kom att bli en så liten ras men teorierna är att man behövde en liten, men tålig häst för att transportera gods och för att rida på. Dess storlek med starka ben och en robust kropp gör den till ett perfekt färd- och transportmedel på ön Shetland. Detta för att hästen kan ta sig fram på alla typer av underlag.

Genom åren har shetlandsponnyn inte utvecklats som många andra hästraser utan de har fortfarande samma uthållighet och byggnad som de hade när hästrasen först upptäcktes. Storleken varierar och de kan vara väldigt små och upp till 107 cm höga. Man vet inte varför shetlandsponny har så pass stor storleksvariation men man vet att det är inte många hästraser som har samma storleksvariation som shetlandsponny har.

Temperament

Om man ska skaffa en häst och går i tankarna på shetlandsponny så måste man veta dess temperament. Eftersom denna ponny har blivit använd och framavlad för arbete så kräver den en hel del motion och att få arbeta. De är starka och uthålliga men även väldigt envisa. Det är svårt att få en häst, eller vilket djur som helst, att göra något de inte vill, men det är ännu svårare med en shetlandsponny; de är kända för sin envishet och tjurskallighet, men med rätt uppfostran och motion så blir den en perfekt häst, men det är ingen bra hästras för nybörjare på grund av dess temperament samt att de är krävande.

Utseende

En shetlandsponny kan se ut nästan hur som helst och kan ha vilken färg och färgkombination som helst men de är inte randiga eller tigrerade. Dock kan de vara prickiga. De är små, med en stor robust kropp och små starka robusta ben som lutar i små, runda hårda hovar vilket hjälper dem att ta sig fram i all möjlig sorters terräng.

Manen och svanen är långa och yviga samt tovar sig lätt. De har en tjockare päls och framförallt på vintern kan man kalla en del för långhåriga; detta gör att de på våren fäller väldigt mycket och man kan behöva borsta dem otroligt mycket under fällningsperioden. Detta är typiskt för hästkategorin kallblod, och dit hör shetlandsponnyn.

Användningsområde

De flesta hästar och hästraser kan användas till många olika ändamål och desamma gäller för shetlandsponny. Förutom att det är en bra häst att rida på så kan man använda den som draghäst, som packhäst och även som arbetshäst.

Om man väljer att ha shetlandsponny som en ridhäst får man tänka på att deras små kroppar gör att det skumpar mer när man rider i trav och galopp så man bör vara en van ryttare för att inte skada deras ryggar.

Många väljer att köra med sina shetlandsponny och detta är något de tycker är väldigt roligt och är bra motion för dem. De används ofta i hästsporter där man, snabbt ska ta sig fram i och runt olika banor. Deras kropp och snabba hastighet gör att de kan ta sig förbi alla typer av hinder.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*