Skaffa egen häst

Att skaffa en egen häst är en dröm för många, en ouppnåelig dröm kan tyckas. Nuförtiden finns det en hel man behöver tänka på innan man slår till på drömhästen. Till exempel är det numer krav på att hästen måste ha kompisar. Det är alltså inte ok att köpa en häst och ha den stående för sig själv på gården utan hästen måste ha kompisar eftersom hästen är ett flockdjur.

För många är drömmen om hästen så hägrande att man kanske i princip är beredd att köpa grisen i säcken och hoppas på det bästa. Det är ingen bra ide.
För det första bör man alltså veta att man kan ha hästen på ett ställe där hästen har sällskap. Det är ingen omöjlighet oavsett om man bor i en lägenhet i stan därför att hästfolk är ganska generösa med att hyra ut stallplatser eftersom även deras hästar behöver sällskap. En bra ide för den som är intresserad av häst är att börja med att vara medryttare vilket innebär att man hjälper en person som redan äger en häst med att ta hand om hästen och rida den ibland. Detta är ett väldigt bra sätt att känna på vad det verkligen innebär att ha häst och för många räcker det. Man nöjer sig med att vara medryttare efter att ha prövat eftersom man då slipper de tunga bitarna med hästägandet.

Vilka är då de tunga bitarna? Det är dyrt att ha häst. Visst kan man komma förhållandevis billigt undan om man nöjer sig med att köpa en gammal avdankad travare men inte ens då kan man påstå att det är billigt. Att hyra in en häst i ett stall kostar ca 1200 kronor i månaden får man räkna med. Utöver det behöver man foder till hästen och kanske vill man försäkra sin häst och så vidare så man bör räkna med att det åtminstone kommer att kosta cirka 3000 kronor i månaden i bästa fall. En ide är att man delar sin häst med en annan person eller köper en häst ihop.
Detta handlar om hästdrömmen i budgetvariant. För de som inte behöver röra sig på den nivån så kan ett hästägande kosta obegränsat med pengar och att ägna sig åt hästsport räknas inte till ett billigt nöje. Har man inte det där problemet med att man måste vända på slantarna varje månad så är hästägandet helt fantastiskt men för vanliga dödliga behöver man hitta alternativa sätt för att uppfylla sin dröm.

Att köpa en häst och låna ut den till en verksamhet som bedriver hästturism mot att man får rida när hästen inte är uthyrd i verksamheten är ett bra sätt att lösa problemen med kostnader. Då kan man dra nytta av de goa bitarna med hästägande.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*