Svenskt halvblod

Rasen svenskt halvblod är en av de mest populära i Sverige. Många ridskolor använder sig av svenska halvblod och går man bakåt i leden i stamtavlorna kan man se att väldigt många hästar härstammar ifrån samma hingstar och ston.

Det svenska halvblodet avlades fram främst för militären då den fortfarande var mestadels uppsutten. Syftet var en hållbar, stark ras med relativt hög mankhöjd och ett stabilt temperament. Trots en hel del inblandning av andra raser, fullblod exempelvis, så har det svenska halvblodet genom åren fortfarande kvar de flesta av sina karaktärsdrag.

Utseende

Svenska halvblod är oftast bruna och fuxar även om andra färger också finns. Det är inte sällsynt med olika vita tecken i huvudet såsom stjärnor eller bläsar. De är ofta kring 160-170 cm i mankhöjd och kroppsbyggnaden skulle kunna beskrivas som medel. De är grövre än fullblod men mer ädla än kallblod. Därför har de också fått namnet halvblod.

Temperament

Svenskt halvblod är generellt sett en ras med ett stabilt humör, temperament och brukar klassas som lättridna hästar. Dock är halvblod ett brett begrepp och fler och fler väljer att avla på hästar med mer fullblod i sig vilket gör att många halvblod har ett hetare temperament och kan vara mer svårridna. Alla hästar är individer vilket självklart också påverkar, i synnerhet en så stor grupp hästar som de svenska halvbloden.

Användningsområde

I Sverige används hästar av denna ras främst för ridning. Hobbyridning, dressyr och hoppning är de vanligaste användningsområdena och i stort sett varje ridskola som inte är speciellt inriktade på någon ras (såsom islandshästridning) eller enbart har ponnys har minst ett svenskt halvblod. De hästar av rasen som har mer fullblod inavlat har ofta en stor talang i tävlingsgrenarna högre upp i klasserna eftersom ju mer fullblod det finns desto hetare temperament har de. Kan man förvalta ett hett temperament på rätt sätt har man oftast en superhäst.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*