Sveriges mest vanliga husdjur

Den svenska befolkningen älskar att ha fyrbenta vänner i sina hem, med eller utan päls. Det är så pass att faktiskt var tredje hushåll har ett eller flera sällskapsdjur i sina ägor. Det har ju dessutom gjorts studier och undersökningar om att människors hälsa förbättras avsevärt med ett husdjur i hemmet. Hälsan förbättras dels genom att stressnivåer minskar men också för att man känner sig mindre ensam, det får också en att känna sig älskad och behövd samtidigt som man själv har någon att ge sin kärlek till. Så trots att det ofta kräver en hel del av både tid och pengar så får man tillbaka något som är värt så mycket mer.

Katt är det absolut vanligaste djuret att ha som husdjur och statistik menar på att 745 000 hushåll i Sverige äger en eller flera katter. Man räknar med att det finns över en miljon katter i svenska hushåll totalt och då räknar man in både katter som hålls inomhus och de katter som är så kallade utekatter och kan gå in och ut som de själva vill.

Den så kallade bondkatten, eller huskatten om man så vill, är den absolut vanligaste rasen som förekommer i svenska hem men raskatterna ökar stadigt på listan. Katter används för enbart sällskap men det är också populärt att använda raskatter för utställningar. Önskar man köpa en katt så är ett bra tips att vända sig till olika katthem för att ge en hemlös katt ett nytt kärleksfullt hem. Alternativt vända sig till en seriös uppfödare.

Det näst vanligaste husdjuret som förekommer i svenska hem är människans bästa vän, nämligen hunden. Man räknar med att det finns en eller flera hundar i ca 572 000 svenska hushåll. Hunden har flera attraktiva användningsområden utöver att enbart vara ett sällskap. I Sverige använder man till exempel hunden för jakt, inom militär och polis, inom sjukvård och hälsa, som ett redskap för människor med olika funktionsnedsättningar men också för eget nöje så som utställning och tävling inom flera olika hundsporter.

Lika som med katter kan man med fördel vända sig till olika hundstall för att hjälpa en hemlös hund att komma till ett nytt och kärleksfullt hem, detta är extra bra om man känner att man inte har tid eller kunskap med en valp. Önskar man istället köpa en valp så ska man vända sig till en seriös uppfödare.

På tredje plats på listan över Sveriges populäraste husdjur hittar man kaninen. Enligt statistik så har cirka 77 000 svenska hushåll en eller flera kaniner i sina ägor. Dessa lite mindre djur är ofta populär i barnfamiljer då de oftast är snälla och gillar en stund i famnen. De är dessutom relativt lättskötta och kräver inte alltför mycket av sina ägare. Detta bidrar till att många barn får en egen kanin för att lära sig att ta ansvar och sköta om ett djur om de så önskar. Kaniner används främst som sällskap i Sverige men det förekommer också tävlingar i form av utställning och kaninhoppning. Kaniner kan man köpa hos en auktoriserad djuraffär men också hos olika uppfödare.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*