Undulat – en gosig goja

Undulaten är den absolut populäraste burfågeln i Sverige och det beror dels på dess vackra färger men allra mest på dess karaktär; denna lilla fågel är social och rolig, tycker om att leka och att kela och kan vara ganska så busig. Att skaffa sig en undulat innebär därför att man bör vara beredd på att spendera tid med den då den blir olycklig av att vara ensam. Undulater är intelligenta fåglar och tycker mycket om att interagera med sina människor och man kan lära dem små tricks som speciella visslingar eller att leka med olika föremål.

Utseende

Vad många inte vet om denna vackra lilla pippi är att den egentligen är en papegoja i miniformat. Den brukar vara runt 18 cm och väger runt 30-40 gram och om den sträcker ut sina vingar mäter vingspannet ungefär upp som en vanlig skollinjal, det vill säga 30 cm. Det finns blåa, gula och gröna undulater bland annat och det har länge varit populärt att framavla olika färger. Den ursprungliga, vilda undulaten är däremot alltid grön med ett gult huvud.

Ursprung och namn

I sin vilda form kommer undulaten från Australien där den fortfarande lever i flock. Bland ursprungsbefolkningen har den alltid ansetts vara en trevlig liten fågel och på aborigine språket brukade man kalla den ”god” efter det engelska ordet ”good”. För de inhemska invånarna lät det engelska ordet för ”gid”, vilket i sin tur ledde till ordet gidjirrigaa och med tiden adopterades detta tillbaka till den brittiska nybyggarna som kallade fågeln budgerigar, eller mer vardagligt, budgy.

På svenska kallas fågeln i stället för undulat, vilket kommer ifrån den latinska ordet för ”vågformad”, undulatus. Med det syftar man till de vågformade ränder som fågeln har på vingarna och som gör den så vacker, förutom färger.

Skötsel

Vill man skaffa sig en undulat måste man alltid hålla i åminne hur social den är. Se till att den inte behöver vara ensam för länge och skaffa gärna två så att de har varandra att sällskapa med. Undulater gillar att leka och tar gärna tillfället i akt att lämna sin bur varje dag och sitta på sin ägares axel medan denne gör olika uppgifter i hemmet. Den vill vara med på allt! När den är i buren tycker den om att ha lite leksaker och det finns alla möjliga att skaffa, som pinnar på olika nivåer, små bollar med godsaker i, gungor och speglar. Går leksakerna att ha sönder är de extra roliga – det hör till undulatens busiga karaktär. En annan anledning som gör det viktigt att den har leksaker är att den på så sätt kan slipa sin näbb och sina klor som annars bara växer.

Se alltid till att undulaten har frön och friskt vatten, och det är viktigt att man håller buren ren. När undulaten skall sova om kvällen kan man lägga en speciell duk över buren så att det blir mörkt och rofyllt.

Roliga fakta

Undulater är roliga små fåglar och det finns en hel del skojiga fakta om dem. Till exempel kan de se separat med sina ögon så de riktar dem ibland åt olika håll! De kan vända sina huvuden 180 grader, precis som ugglor. De bajsar var tjugonde minut och man kan lära dem att räkna till tre!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*