Utrsutning för ridning

Som ryttare behöver man tänka på utrustningen både för sig själv och sin häst. Det finns mycket att välja på, i många prisklasser och stilar och vissa saker kan anses vara mer nödvändiga än andra.

Ridhjälm

Att som ryttare ha en ridhjälm som är godkänd och CE märkt är ett stort måste. Vid tävling är ridhjälm ett måste, precis som på ridskolor och som ryttare på egen häst är ridhjälm någonting som alla borde använda sig av. Det kan vara livsfarligt att ramla av sin häst utan hjälm.

Säkerhetsväst

Numera är det mer och mer vanligt att ryttare har säkerhetsväst för att skydda ryggen vid ett potentiellt fall. Förr var det främst fälttävlansryttare som hade väst men nu har till och med vissa ridskolor infört krav på att alla under 18 år ska ha väst på sig.

Ridskor och ridstövlar

De allra flesta som rider har antingen ridskor eller ridstövlar på sig. Det som utmärker dem är att de alltid har klack och är av slitstarkt material. Man får prova sig fram för att ta reda på om man föredrar ridskor eller stövlar. Fördelen med stövlar är att man får stabilare underskänkel men många tycker det är obekvämt att rida med dem och föredrar skor och kanske shortchaps på benen istället.

Sporrar och spö

Hjälpmedel för ridning är exempelvis sporrar och spö. Båda dessa är till för att förstärka hjälperna, skänklar, röst och sits men kan ibland användas på fel sätt. Sporrar ska aldrig användas av nybörjare eftersom de kan skada hästen genom att ge dem skav. Sitter man med ostabil skänkel och rör vid hästen med sporrarna finns risken att hästen hela tiden tror att den ska öka tempot vilket kan leda till en farlig situation. Ridspön finns i olika längder, dressyrspö är längst. Dessa ska aldrig användas för att bestraffa hästen utan endast för att visa hästen ännu tydligare vad det är som efterfrågas av ryttaren.

Sadel och träns

Hästen måste självklart också ha utrustning och då tänker man främst på sadel och träns. Det är inte alltid så lätt som det verkar att bara köpa en sadel och ett träns då det finns en uppsjö av olika alternativ och måste individanpassas så att de passar hästen. Det finns exempelvis bett som är starkare än andra och olika sadeltyper beroende på ridstil.

Benskydd

Många hästar behöver någon typ av skydd på benen, det brukar handla om antingen senskydd, strykkappor eller lindor. Det är viktigt att de passar och sätts på rätt då de annars kan skada hästens ömtåliga senor.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*