Vad är travsport?

Att spela på hästar genom travsport eller galopp, är mycket vanligt både inom Sverige och i övriga delar av världen. Just travsporten har legat i framkant ända sedan begynnelsen och att satsa en slant på rätt häst, kan medföra stora vinster.

Vad är travsport?

Travsport är när man har en vagn bakom hästen, en s.k. sulky där kusken sitter för att dirigera hästen framåt. Banorna är vanligtvis ovala, körs på jord och sker i olika distanser. Det viktigaste är att hästens gångart skall vara trav och inte skritt eller galopp. I vissa länder kan förvisso några galoppsteg vara tillåtet, men så är det inte i Sverige. Banorna mäter ca 1000 m och distanserna kan variera mellan 1640 m och 3140 meter. Ponnytrav har dock en kortare sträcka; 1140 meter. Några fåtal lopp körs på 4 km. Den som är först i mål vinner och det är så man satsar pengarna – genom att lista ut vinnarna eller de tre bästa hästarna.

Banor i Sverige

I Sverige finns det flera kända travbanor där lopp körs kontinuerligt. Den mest berömda heter Solvalla men det finns även banor i Jägersro och på Åbytravet. Totalt sett finns det 33 travbanor från norr till söder, där folk flockas för att ta del av loppen. På banorna hålls dock inte bara lopp, utan även utbildningar för kuskar och tränare. Det hålls också vanliga kurser för vem som helst som är intresserad av hästar och travsport. Det spelar ingen roll vilken ålder man har, hur den tidigare erfarenheten ser ut. Här lärs allt ut, beträffande trav och hur man lär upp en häst till att bli den travare man efterfrågar. Man lär sig också hur man tar hand om hästar samt om de olika raserna som används just till trav.

Hästarna inom travsport

Hästarna som används och avlas för att användas till travsport, varierar beroende på vem som ska köra dem samt vilket lopp och erfarenhet hästen har. I vanliga fall används travare, amerikansk travare, fransk travare, orlovtravare samt olika ponnyer som shetlandsponny och gotlandsruss. Många länder framavlar sina egna travhästar och därför kan man se landets namn framför begreppet ”travare”, s.k. amerikansk travare eller belgisk travare o.s.v. Man talar också om varmblod eller kallblod. Detta handlar inte om temperaturen på hästens blod utan om avelslinjerna. Ett varmblod, som är den vanligaste typen av travhäst, är lättare och snabbare än ett kallblod. I Norden har kallblodshästarna blivit vanliga även för travsporten i form av nordsvensk brukshäst. Kallblodsraserna är kända för sin styrka och uthållighet och användes som gårdshästar förr i världen. De brukar också ha ett så kallat benskägg som är deras främsta kännetecken.

Olika lopp

Det finns många olika typer av travlopp. De mest berömda är V75, V65 eller V85. Siffrorna i benämningen av loppen står för att hitta vinnaren i ett visst antal lopp. Om det rör sig om V65, ska man ha 5 eller 6 rätt i sex lopp. Dessa olika lopp hålls flera gånger i veckan året runt, men det finns även lopp som Elitloppet eller Olympiatravet som hålls en gång om året. Man kan spela på trav genom att vända sig till ett ATG-ombud som finns i kiosker och i vissa matvarubutiker.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*