Vad kostar det att ha häst?

Att äga en egen häst är mycket roligt och en stor dröm för hästfantaster världen över. Det är en stor skillnad på att vara ägaren och att rida på ridskola. Utöver allt ansvar och tid som hästen kräver, är hästar också mycket kostsamma.

Innan man skaffar en häst är det viktigt att tänka på om man har en ekonomi som kommer att hålla för den vård och omsorg som en häst kräver. Det handlar inte enbart om att kunna köpa själva hästen, denna kostnad är oftast det minsta problemet, utan kostnaderna som sedan följer är det som sätter ekonomin på ett riktigt hårt prov.

Hur mycket det kostar att äga en häst varierar väldigt mycket, beroende på vart i landet man bor. Utanför de större städerna är hästar betydligt vanligare att äga och därför finns det gott om stall och hagar att vända sig till. Bor man istället i en större stad som t.ex. Malmö eller Stockholm, får man räkna med betydligt kraftigare kostnader.

Det finns flera olika typer av stall att använda sig av. Vissa behöver stöd och hjälp med ansvaret över hästen och då kan ett stall med helpension vara perfekt. Tillsammans med de andra hästägarna turas man om att utfodra och mocka och i vissa stall förekommer även anställd stallperson. Man bör dock vara medveten om att denna typ av stall är mycket kostsam och man får räkna med att betala samma hyra för hästen, som för en mindre lägenhet i Stockholm. Visst finns det även billigare alternativ än detta, men i dessa fall brukar man få stå för allt ansvar själv, inklusive inköp av torv eller strö, samt foder till hästen.

Utöver stallplats måste hästen kunna skötas om ordentlig. Utrustningen ska vara av bra kvalitet och passa hästens storlek. En ny sadel kan kosta allt från 1500:- och upp till ett flertal tusenlappar. Man kan hitta bra utrustning begagnat också, men det gäller att se sig för så att lädret inte är sprucket eller kan orsaka skador på hästen. Begagnade sadlar har också troligtvis ändrat form efter tidigare häst och det är inte säkert att den kommer sitta som den ska.

Det tar inte slut här, ännu har det inte pratats om alla de ryktborstar, grimmor, grimskaft, ridkläder, tandvård, veterinärsbesök, vaccinationer och hovvård som hästen behöver för att må bra. Ryktborstar är egentligen det absolut enklaste att införskaffa, grimma och grimskaft likaså. Dessa produkter är mycket billiga och går att hitta för någon enstaka hundring. Däremot behöver man se till att hästen får sina tänder omskötta. Cirka en gång om året behöver hästen få sina händer undersökta och ett sådant pris brukar landa mellan 1500 kronor och 2000 kronor, beroende på vart man vänder sig.

För att hästen ska kunna gå och ridas som den ska, så behöver hästens hovar verkas. Hästens hov kan liknas med människans nagel, som måste klippas för att människan inte ska skadas. En häst behöver få sina hovar verkade cirka var 6-8 vecka och priset brukar kunna hamna mellan 500-8000 kronor.

Med detta sagt kan man verkligen se att en häst kostar mycket pengar. Har man dock den ekonomiska möjligheten är det helt klart värt varenda krona.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*